Alla andra har kompisar
I en podd hörde jag om en undersökning som visat att det finns två peakar av upplevd ensamhet i människors liv. Den den ena är egentligen ganska självklar och infaller i slutet av livet när ens kompisar antingen har dött eller är för dåliga för att kunna umgås. Den andra infaller sig långt tidigare, strax innan 30. Analysen var att dessa år ofta präglas av partners och barn eller bristen därpå; singlarna upplever hur nyblivna föräldrar tar tåget mot en destination dit de inte kan komma, medan de som är först med att bilda familj inte kan ta del av det sociala livet som förut och kan uppleva sig ensamma i sin nya livssituation.
Strax innan 30 var mina bottenår, och den största anledningen var garanterat sjukdom och sorg. Men det fanns också annat, kanske en slags växtvärk eller chock över vuxenlivet. Minnet av supersociala studentår var färskt, det kändes som nyss vi satt i varandras second hand-soffor till mitt i natten. Nu satt jag i en annan sliten soffa, men kände mig ensam och trött. Det var barn och tider att passa och dåligt med input. Vi börjar jobba och vips finns det inte torsdagsförmiddagar eller måndagsluncher att fylla med vänner. Vi kanske flyttar längre ifrån varandra. Och vilken skillnad det var att vara singel och 28 jämfört med att vara singel och 22. När alla var singlar fanns det alltid någon att prata med (oavbrutet, i timmar) men när mitt äktenskap abrupt tagit slut var de flesta gifta och mina närmaste hade nu någon annan som var deras närmaste.
”Tur att du har så många att prata med”, fick jag ofta höra under den tiden, från bekanta och inte så jättenära vänner. Det hade jag till viss del, men det var säkert många som tänkte att det fanns andra som stod mig närmare. Och hur lätt är det inte att tänka så, att alla andra har massor med nära vänner, det är nog fullt. Men oftast är det inte det, och nu generaliserar jag hej vilt men jag tror att de allra flesta har plats för och behov av ännu en vän, eller att en bekant ska komma närmare. Jag tänker på alla gånger jag själv har blivit förvånad när det visade sig att det fanns plats för mig i diverse briljanta människors liv. Jag som trodde att deras kompisskåp redan var fullt.
Vad tänker du om det här?
Anna
4 februari, 2021 @ 20:44
Igenkänningsfaktorn är total!
maytember
6 februari, 2021 @ 22:47
Åh!!! Kram ❤️
Maria
4 februari, 2021 @ 21:09
Hej!
Jag skrev om ensamhet på Facebook för något år sedan och tror att jag också pratat om det på någon lunch på jobbet. Hur jag med en massa vänner ändå kan känna mig ensammast i världen. Det är liksom de där små triviala vardagssakerna som jag inte ringer vem som helst och pratar om. Känns som om folk har nog i sitt liv. Jag kan inte ”störa” med oviktigheter. Det var sådant jag kunde ringa och prata om med min syster innan hon blev sjuk och dog. Sedan finns liksom ingen annan som finns på samma sätt. Lyckligtvis är min nuvarande man också min bästa kompis och vi pratar om allt, men kan ändå sakna vänner.
maytember
6 februari, 2021 @ 22:50
Ja, jag kommer ihåg att vi har pratat om det – det är verkligen inte lätt, tack Maria för att du delar. Och så bra att du har Lennart!
Annika
4 februari, 2021 @ 21:43
Du har helt rätt! Så är det säkert i många fall.
Min gamla mamma kände sig ensam många gånger när min pappa hade dött och hon var hemma mestadels själv. Det var just de små stunderna i vardagen som hon tyckte var värst. Att inte kunna tala om ett TV-program, diskutera något hon läste i morgontidningen eller hur maten smakade. Att ofta få gå ut och gå ensam och inte kunna bolla en fundering med någon när man mest ville det. Efter ett långt äktenskap var det en stor tomhet naturligtvis.
maytember
6 februari, 2021 @ 22:51
Ja tänk, vilken prövning det måste vara.
Monica
5 februari, 2021 @ 19:46
Intressant, har ofta känt ensamhet trots många vänner som känns nära och som känner mig väl. Är det nåt vi människor har i oss då jag uppfattar att många har denna känsla? Är vi för rädda att höra av oss, vi är ju så uppstyrda i Sverige och man klampar inte in eller ringer hur som helst. Sen den fasta telefonen försvann så känner man mer att man stör om man ringer till någon. Inte riktigt som det borde vara eller?!
maytember
6 februari, 2021 @ 22:53
Bra fråga, och jag tror det ligger mycket i det du säger om att vi är rädda att höra av oss. Vi vill ju egentligen aldrig störa någon, men kanske drar vi oss extra mycket för att ringa när vi känner oss ensamma? En extra nivå av sårbarhet…
Maria H
6 februari, 2021 @ 15:09
Tack Elin för den här texten! Jag tänker att ensamhet i 30-årsåldern inte pratas lika mycket om som den ensamhet som uppstår för människor som levt länge. Men med en medvetenhet om att den faktiskt finns så kanske vi kan hjälpa varandra att vara mindre ensamma. Gillar meningen ”jag som trodde att deras kompisskåp redan var fullt”!
Maria
maytember
6 februari, 2021 @ 22:54
Så sant! En medvetenhet kanske gör att vi märker de små signalerna hos både oss själva och andra.
Tove
7 februari, 2021 @ 20:52
Jag har också upplevt det svårt att komma som ny till pytte-ö fylld med tomma sommarställen och pensionärer och ganska tom på jämnåriga 32-åringar (vilket jag var när vi flyttade hit). Men det har löst sig lite i taget med tiden…
maytember
9 februari, 2021 @ 18:21
Vilken grej! Min erfarenhet av mindre ställen är att det tar längre tid att etablera ett socialt liv, men att det sen är mer varaktigt. Hur är det där du bor?