Tovade grönsaker
Vad är detta om inte resultatet av ett ihållande tovningsil? Malins dotter Tove skulle fylla ett och eftersom hon inte har avslöjat sina intressen än gick jag på Malins, så grönsaker fick det bli. Tovat till Tove är väl ändå tillräckligt mitt i prick?
Jag chansar väldigt mycket när jag nåltovar. När jag skulle göra blomkålshuvudet började jag med att vira vit ull runt en bit skumgummi, annars brukar jag inte ha någon stomme.
Jag fäste lösa ändar genom några nålstick på undersidan (vilket är vad nåltovning är, en massa nålstick) och sen formade jag ovansidan utan att tänka för symmetriskt.
Jag nålade ingenting uppe på buketterna, för att formen skulle bli så tydlig som möjligt.
Bladen nåltovade jag först ihop genom att lägga några tunna lager ull på varandra och få till en oklar form. På nästan alla grönsaker blandade jag in lite från min begränsade färgpalett för att det skulle kännas lite mer – wait for it – levande.
Eftersom nåltovningen är lite begränsad, liksom mitt tålamod, våttovade jag alla blad (till både blomkål, purjolök och morot) för att de skulle bli tunnare och fastare. Varmt vatten, såpa och gnugga!
De torkade bladen skulle få såna där streck som blad har på sig (finns det något namn för dem?) men jag ville inte att de skulle vara för definierade så jag drog på ett tunt lager som jag utgick från.
Hela tiden fick jag påminna mig själv om att en ettåring skulle ha grejerna – helt säkra för hårda nypor är de inte, men hyfsat.
De tre bladen tovade jag sen fast på undersidan och blomkålen var klar!
Och på tal om undersidor fick purjon, vitlöken och broccolin lite extra grått och vitt på sig.
Det är underbart att vara helt inne i ett projekt, just den här lilla ullklumpen längtade jag hem till hela tisdagen.
Jag är glad att julen närmar sig, för än ser jag ingen anledning att sluta med ullen och nålen. Hurra för Tove och tovning!
Britta
22 november, 2020 @ 20:50
Helt underbara! Alltså allt som kommer ur dina händer, jag häpnar och wow:ar, applåderar och säger meeeer! En stjärna är du, vad glad jag är att få se dig lysa!
Emma Isaksson
22 november, 2020 @ 23:10
Ja åh vad påhittig du är- så fint du skapar!! Bladnerver heter strecken!
Carin
23 november, 2020 @ 00:09
Hurra för dig Elin. och din fantastiska tovningskreativitet!
Johanna Lundström
23 november, 2020 @ 00:39
Wow! Jag är så otroligt imponerad! Över din kreativa energi och känsla för form!
Och bladens streck kallas ådror, vad jag vet. 🙂
Tove
23 november, 2020 @ 09:10
Så himla fina! Det ser svårt ut, men det kanske det inte är? Otroligt fina presenter, oavsett! 🙂
Malina
23 november, 2020 @ 09:26
alltså din hjärna!!!
maytember
24 november, 2020 @ 21:39
Tack alla! 🥰 bladnerver eller ådror, ska vi lita på grönsaksodlaren eller svenskaläraren?🙂 och Tove, jag tycker inte det är särskilt svårt, jag prövar mig fram…
Johanna Lundström
24 november, 2020 @ 22:22
Elin, lita inte på svenskläraren i detta fall! Det var poeten i mig som tänkte ”ådror”. Bladnerver är ju betydligt mer rätt! 😀
maytember
24 november, 2020 @ 22:43
😀👍
Annika
24 november, 2020 @ 22:38
Detta är skådebröd av hög klass att ha i ett kök eller varstans. Eller till en 1-åring!
Fantastiska!!!
Malin
25 november, 2020 @ 09:38
Bladnerver! Och de var AMAZING! Jag har gjort ett ”grönsaksland” av en kudde och grönt tyg som jag bullat upp i en kartong och tryckt ned dom i springan, så att Tove kan ”skörda” grönsakerna. Tack för en superfin present!
Maria H
25 november, 2020 @ 16:45
Wow, vilka mästerverk! Så läckra!