Att få berätta
Vi kan luras att tro att alla som kommer till det här landet får berätta sin historia, när det i själva verket bara är några enstaka får en plats och tar den. Den som inte har ett givet nätverk – och i många fall lever skild från familj, släkt och vänner – står ensam med sin berättelse. Kanske frågar någon var de kommer ifrån, om de smakar palt eller surströmming, sen tar samtalet slut.
De gånger den egna berättelsen får ta plats händer något med blicken. Ryggen rätas, orden kommer snabbt. Det väller fram stolthet, minnen, kunskap, skratt och kärlek till mamma. Ingen svensk har frågat mig det här förut.
Vi kan traggla all möjlig kunskap, men först när de egna minnena, det egna språket och den egna kulturen fått sin rättmätiga plats finns det förutsättningar för nya minnen, nytt språk och ny kultur. Det måste vara svårt att anpassa sig till något som inte bryr sig ett dyft om mig eller var jag kommer ifrån. Och tvärtom! Klart jag kan lära mig mer när jag får vara mig själv. Och berättelsen får en fortsättning.
Johanna Lundström
21 februari, 2020 @ 09:09
Sant! Så, så sant.
maytember
23 februari, 2020 @ 20:44
Du om någon vet!
Tove
22 februari, 2020 @ 15:18
Interkulturellt förhållningssätt i ett nötskal. Jag läste om det när jag läste Svenska som andraspråk A. Intressant och klokt!
maytember
23 februari, 2020 @ 20:44
Roligt att du gör den kopplingen! Jag har fortfarande SVA framför mig 😉
M
24 februari, 2020 @ 17:18
Att läsa SVA är bland det mest spännande man kan läsa. En blandning av språkkunskap, sociologi och pedagogik. Så kul!
maytember
26 februari, 2020 @ 21:10
Många som säger det, låter verkligen kul!