Gladiator eller glädjetår
Om förra veckan var en seg början är den här mer av en nystart. Det är en härlig hop människor jag får ha att göra med, en gigantisk isbjörn står i foajén och lektionsplaneringen ser lovande ut. Igår kom en fråga om vad gladiator betyder – trodde jag, tills det framgick att det var glädjetår som menades. Man lär så länge man har elever.
De perioder som jag inte jobbat med människor som inte är födda i Sverige har det kliat i mig. Det har känts fattigt och fel. Men hur kan tiden räcka till att lära känna, bygga relationer, lyssna och följa upp? Kvällar och helger? Med ett barn i hasorna och i konkurrens med samspråkigt umgänge som går av bara farten?
Jag har, bara delvis medvetet, byggt in det liv jag vill leva i mitt arbete. Som att jobba med sin hobby, vilken i det här fallet är människorna och inte svenskan eller matten. Med det inte sagt att jag på något sätt blir klar eller nöjd med bara jobbet – det finns mer liv att leva när arbetsdagen tagit slut – men det ger en grund som jag kan stå för och vill leva med.
I ärlighetens namn kan det vara svårt (om än inte omöjligt) att få till en ärlig, ömsesidig vänskap när de yttre förutsättningarna är helt olika. Lätt att nästla in sig i höga förväntningar, kulturkrockar eller otydlighet. Lärarrollen hjälper mig på det sättet. Den är tydlig, något att ta avstamp från i seendet och lyssnandet. Dessutom ger jobbet en kontinuitet jag aldrig skulle lyckas uppbåda ideellt, hur goda intentioner jag än må ha. Dag efter dag, vecka efter vecka, med alla dessa jag inte hade känt om det inte vore för att vi tillbringar vardagen tillsammans.
Tove
17 januari, 2020 @ 20:42
Var jobbar du? På SFI? Jag skulle gärna vilja veta mer om det då lärare på just SFI är något jag skulle kunna tänka mig att testa vid rätt tillfälle i livet. Jag är till och med behörig! 🙂
maytember
18 januari, 2020 @ 21:54
Jag jobbar på Älvsby folkhögskola som lärare i svenska som andraspråk, och matte en del också. Det är verkligen ett drömjobb, tänkte tidigare att jag ville jobba på SFI eller liknande (men då hade jag just avslutat min utbildning och ville inte börja om på nytt). Folkhögskoleformen är så bra på så många sätt, det är friare och som alltid inom folkbildning får man tänka bredare, se hela människan. Om du har möjlighet kanske du kan testa att göra ett besök på SFI eller någon folkhögskola som har liknande kurser?
Frida
20 januari, 2020 @ 04:38
🌟